Reportasje

Blogg
ISO - Stereo byttets viktigste detalj

ISO - Stereo byttets viktigste detalj

Kanskje du vil ha Bluetooth, Android Auto eller Apple CarPlay i bilen. Du er ikke ensom! Les gjerne vår guide om hva du bør tenke på før og under et stereo bytte.

Ved et stereobytte snakkes det ofte om ISO-10487, en etablert standard for hvor kablene stiftes i en adapter og hva hver farge betyr. Denne guiden er en utmerket måte å lære seg mer om de herlige ISO-/rattstyring kablene og billydverden i helhet! Lengst ned finner du også informasjon om kablene som kommer ut av din stereo, om du føler deg usikker på det.

Det er også verdt å nevne at dette gjelder nye bilstereoer, fra kjente merkevarer, og de kablene som kan kjøpes her på BRL. Når det gjelder hvilke farger som bilprodusenten bruker kan det variere - noen ganger kan dette stå i bilens manual, eller i servicemanualen som verksteder har tilgang til. Dette kan være veldig bra å vite om du skal bruke en lav til høynivå omformer i stedet for å bytte stereo, eller hvorfor ikke installere en lydprosessor, for ytterligere kontroll over lyden?

Vi anbefaler ikke å klippe i kablene til bilstereoen, bruk alltid en adapter. Det gjør livet betydelig enklere for deg - og minsker risikoen for eventuelle kortsluttninger eller andre problem. En ISO-adapter forenkler et bilstereo bytte og er ofte ingen dyr investering. Besøk gjerne “Hva passer i min bil” for å se hva vi anbefaler til din bilmodell. Om du er usikker over hvilken adapter du skal kjøpe til din bil, kontakt oss!

Om du har en nyere bil (fra rundt 2006 eller nyere), da har du med stor sannsynlighet noe som heter CANbus i bilen. Dette avanserte signalsystemet gjør at det kreves en rattstyring adapter som kan skape et +12v-signal som starter stereoen når nøkkelen vris om.
Rattstyring adapteren kan også tolke signalet fra rattet ditt, om du har knapper der, og føre disse videre til stereoen. Da behøver man en leadadapter, som alltid følger med i et monteringssett.

Svart kontakt, strøm

A1: Brukes veldig sjeldent.

A2: Mute
Denne brukes veldig sjelden. Om lyden sporadisk forsvinner i bilen, se gjerne til at kabelen (om den finnes) ikke ligger mot noe eller henger løst.

A3: Brukes ikke

A4: Gul
Konstant 12 volt. Kobler radioen til batteriet. I visse bilmodeller kan det forekomme at denne må bytte plass med rød kabel (A7).

A5: Remote
Remote eller elektrisk antenne. Her sendes et +12v-signal ut. Kan brukes for å starte en forsterker om stereoen ikke har en spesiell løsning for dette.

A6: Oransje
Knappebelysning. Denne brukes sjeldent!

A7: Rød
Tenning, 12 volt. Starter selve stereoen.

A8: Svart
Jord.

Høyttalerkontakt, brun

B1 & B2: Lilla + lilla med svart
Høyre bakdør. Pluss og minus.


B3 & B4: Grå + grå med svart
Høyre framdør. Pluss og minus.


B5 & B6: Hvit + hvit med svart
Venstre framdør. Pluss og minus.


B7 & B8: Grønn + grønn med svart
Venstre bakdør. Pluss og minus.


Det finnes kabler som kommer ut av stereoen, hva gjør disse?

Park SW: Lang grønn kabel
Denne kabelen finner du på de fleste 2-din med touchskjerm. Denne kabelen er til for å kobles til håndbrekket. Når håndbrekket er på, da jordes kabelen og du kan komme til stereoens ulike funksjoner som ellers begrenses. En måte å komme forbi dette er å jorde kabelen mot en skrue, eksempelvis. Da kommer du til å lure stereoen til at håndbrekket er på og du får tilgang til stereoens fulle funksjonalitet. Vi anbefaler alltid å koble stereoen til håndbrekket.

REVERSE: Ofte rød eller mørk rød
Brukes til ryggekameraer. Når stereoen får et +12v-signal (ofte fra et ryggelys), så kommer den vise bilde fra et kamera. For at et videosignal skal komme frem til stereoen behøver du koble til en gul RCA-kabel i inngangen merket “CAM (1)” eller lignende. For mer informasjon om hvordan du kobler til et ryggekamera, se manualen til kameraet du har kjøpt eller tenker kjøpe!

STEERING WHEEL REMOTE INPUT: Lyseblå og gul
Om du har en JVC eller Kenwood stereo kommer du til å finne denne kabelen. Formuleringen på denne kabelen kan være litt misvisende, det er mange som tror den er til for å starte en forsterker. Om du har kjøpt en rattstyring adapter (eller kanskje et monteringssett/installasjonskit), da kommer du i de fleste tilfeller å koble den til “KEY 1” på din leadadapter. Se videoen nedenfor for mer informasjon om hvordan du kobler CTMULTILEAD.2 fra Connects2.

Har du flere spørsmål? Ikke noe problem, våre eksperter på kundeservice er her for deg. Ingen spørsmål er for store eller for små. Vi tilbyr alt fra spørsmål om ordre og produktveiledning til rådgivning før kjøp. Vi ser frem til å høre fra deg!

 

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: gSrY5P (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn