Reportasje

Blogg
Bytte bilstereo - Hva bør man tenke på?

Bytte bilstereo - Hva bør man tenke på?

En av de mer ukompliserte installasjonene man kan utføre i et billyd bygg, og noe som ofte er en førstegangs oppgradering for mange, er å bytte ut den fabrikkmonterte hovedenheten. Dette åpner dører på mange plan, uansett om du bare er ute etter en simpel AUX-inngang eller er ute etter et avansert lydsystem. Utvalget av ettermarkedsenheter er i dag enorm stort og det finnes både 1-Din og 2-Din modeller i de aller fleste prisklasser å velge mellom.


Så hva bør man tenke på ved bytte av stereo og hva kan tenkes å behøves for å gjøre byttet så smertefritt og enkelt som mulig?


Det er et stort spørsmål, som går å dele opp i flere mindre spørsmål. For det første bør man ha det klart for seg hvilke funksjoner man vil ha. Søker man funksjoner som Bluetooth, AUX/USB, DAB eller Apple CarPlay/Android Auto? Eller er det kanskje en bobil der navigasjon står øverst på listen?


Med dine behov som utgangspunkt for å finne en stereo som passer deg og dine ønsker aller best. Har man ikke behov for CD-spiller kan man klare seg bra med en enhet uten - disse har ofte grundere monteringsdybde, hvilket også underletter ved montering i nyere biler.


Mer avanserte lydsystem kan stille krav på store justeringsmuligheter og et flertall av lavnivåutganger og det finnes avanserte lydmaskiner i både 1-din og 2-din format. Er man på det tørre med sine behov og ønsker, så har man kommet langt på vei. Du kan alltid høre av deg til oss for en gjennomgang av våre favoritter fra kjente produsenter!


Hva er 1-Din og 2-Din, egentlig?


Det er enklere enn hva mange tror! DIN er et standardmål gitt av Deutsches Institut für Normung (DIN - oppfinnsomt, ikke sant?) og avser høyde samt bredde på en bilstereo. Så om du kjøper en stereo hos oss, da får du velge mellom 1-din og 2-din. Det er verdt å merke seg at mage bilprodusenter ikke følger disse standardene satt av DIN, der er derfor du kan behøve en stereo-/monteringsramme for å installere en ny bilstereo.


En 1-din er hva mange kanskje tenker seg at en ettermarkeds stereo ser ut. Smal, med et lite display som viser låt og albumtitel. En kompetent bilstereo med et bredt omfang av ulike funksjoner - det finnes enheter fra Pioneer, JVC og flere som kommuniserer direkte med Spotify trådløst, eksempelvis. CD-spiller, Bluetooth, DAB og AUX/USB hører heller ikke til uvanlighetene. En utmerket måte å få bilen til føles litt nyere, litt mer moderne.En 2-din er litt mer komplisert - kanskje ikke å bruke, men litt vanskeligere å sette ord på hva du kan gjøre med den. Her tilkommer i mange tilfeller en berøringsskjerm, selv om du finner enheter uten dette, som lar deg enkelt navigere i stereoen. Et display muliggjør kanskje installasjon av et ryggekamera og andre interessante funksjoner. Til slutt lander vi i en stereo med “fremtids finesser” som Apple CarPlay og Android Auto.


Apple CarPlay og Android Auto, hva er det?Det er fremtiden, enkelt forklart. Android Auto er en app du laster ned på Google Play butikken. CarPlay finnes allerede innebygget i din iPhone. Når du kobler til din telefon til stereoen via USB starter du Android Auto eller Apple CarPlay i stereoen. På stereoens display kommer utvalgte apper og visse av telefonens funksjoner bli brukbare; som navigering, telefon, SMS og Spotify/Apple Music. Grensesnittet er forenklet for å gjøre brukeropplevelsen så enkel - og sikker - som mulig. Støtte for stemmestyring finnes også. Så du kan fokusere på veien, andre biler og en sikrere kjøring.


Hvordan bytter jeg stereo?

Det behøver ikke være så vanskelig å bytte stereo. Kabler og tilbehør som brukes ved installasjonen baseres på hvilken bil og årsmodell man har. Løsningene er ofte ekstremt enkle å montere, der et enkelt kabelsett kobles mellom bilen og stereoens kabler. Vi anbefaler å sjekke ut en av våre mange installasjonskit, som kommer med alt du behøver for å montere en ny stereo.

Det finnes ulike kabler avhengig om man har et aktivt lydsystem (innebygget forsterker) eller om man har en vanlig passivt system. Har du knapper på rattet for å øke/senke volum og bytte låt, så kreves en såkalt rattkontroll adapter og tilbehør til de fleste bilmodeller, nye som gamle.

Tilpasning til bilens interiør er viktig, både for en sikker montering, men også av rent estetisk verdi. Med rett type tilbehør kan man få en ettermarkeds installasjon til å se mer eller mindre original ut. Derfor finnes det også monteringsrammer som er tilpassede til din spesifikke bil, som både rent fargemessig og detaljmessig passer inn.

For å forenkle søket etter rett tilbehør og kabler har vi gjort en sammensetning av alle tilbehør til alle ulike biler og modeller. Der finner du alt du kan tenke deg at du kan behøve, fra monteringsrammer til antenneadaptere.


Klikk her for å se hvilket tilbehør som kreves for et stereobytte i din bil!

Finner du ikke tilbehør til din bil er du velkommen til å kontakte oss for videre hjelp!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: V9Xyg5 (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn