Tips & Triks

Blogg
Slik får du flott bass!

Slik får du flott bass!

Ah, bass, strålende vanedannende bass. Virkelig god bass kan indusere gåsehud og vil ta lydopplevelsen til et helt nytt nivå. Når vi skriver om bass, mener vi frekvenser under rundt 100 Hz. Jo lavere du kommer i frekvensområdet, jo tyngre blir bassen og under 50 Hz begynner bassen å gå fra å bli hørt til å bli følt.
Vi kan gi et eksempel. Si at du kjøper nye høyttalere og kanskje synes de høres veldig bra ut, men legger du til en subwoofer eller en basskasse i lydbildet, hører du – og fremfor alt opplever – lyden på en helt ny måte. Lydbildet forsterkes. Derfor er bass ofte den siste brikken i det store, vakre lyd puslespillet!

Ta kontroll over basen!

Verdt å si er at bass kan være litt flyktig, på en måte. Lydbølgene fra en basshøyttaler oppfører seg annerledes hvis du sammenligner den med en klassisk høyttaler. Bassen er spredt på en helt annen måte, i motsetning til en høyttaler som er regissert. Dette er noe mindre merkbart i en bil, hvor hytta er liten sammenlignet med en 10+ kvm stue – noe som gjør opplevelsen annerledes i hjemmemiljøet.

Hvis du har en subwoofer i hjemmet i dag; prøv å flytte subwooferen noen centimeter nærmere eller lenger fra veggen. Eller plasser den et helt annet sted. Det kan utgjøre en stor forskjell!

Basskassens utseende og design

En klassisk basskasse kommer først og fremst i to forskjellige former: lukket eller portet. Hva er forskjellen?

Karakteren til basen vil endre seg avhengig av hvilken boks som brukes. Et baselement kan fungere i et stort antall forskjellige bokser, men enkelte parametere i elementet gjør at det fungerer bedre i for eksempel en lukket boks. En lukket boks vil gi en stram, litt rappere bass, og selve boksen er ofte mindre i størrelse.

En portet kasse vil gi mer press, spille litt hardere, men boksen blir større. Det slutter selvsagt ikke der, det finnes flere ulike former for «ferdige» bokser og mulige løsninger som har som formål å optimalisere opplevelsen.

Noe som ofte sies her på BRL er at selv om basselementer og forsterkere spiller en stor rolle, er en riktig utformet boks minst like viktig. Det garanterer maksimal bass!

Størrelsen på basselementet, gjør det noen forskjell?

Selv om boksen er viktig, kan størrelsen på basshøyttaleren ha stor innvirkning på hvordan bassen spiller. Det handler mye om kjegle området, størrelsen på selve kjeglen. En mindre bass vil kanskje oppleves som litt mer livlig, litt mer rap, og fungerer kanskje best for visses musikksmak. Hvis du ser på en større størrelse, la oss si en 15" bass, må kjeglen bevege seg mye for å presse luft. Det kan få den til å føles litt tregere, men graver i stedet litt lenger ned i registeret og tilbyr en litt dypere bass.

God bass i hjemmet

Er det på tide å rocke i stua? En aktiv subwoofer bidrar med skikkelig, tungt og dypt basstrykk. Eksplosjoner og intense actionsekvenser gjengis derfor optimalt med minst én subwoofer i systemet. De fleste av våre basskasser er aktive, så det eneste som trengs er strøm og en kabel mellom forsterkeren og baseboksen.

Vi skriver minst én. For optimalt oppmøte, se om du får plass til to. Det kan utgjøre en enorm forskjell hvis du føler at bassen ikke kommer til sin rett i rommet. Det kan være at du har et energikrevende rom – med tepper, gardiner, stor sofa og andre myke materialer – og da er det kanskje ikke nok med en aktiv subwoofer. Det er flere fordeler! Bassen vil oppleves annerledes, du får mer tyngde i lyden – og du trenger ikke nødvendigvis å heve volumet for å oppleve mer bass.

Tre raske tips

  • Normalt er bassen plassert foran, sett fra lytteposisjonen din. Det varierer fra rom til rom, så du kan med fordel teste hvilken posisjon du opplever best resultat i!
  • Ikke plasser subwooferen med bakovervendte bassporter for nær veggen, da den ofrer verdifull bass.
  • Har du stativhøyttalere, vegghøyttalere eller gulvhøyttalere? Se hvordan rommet ditt ser ut, størrelsen og plasseringen av høyttalerne. Match høyttalerstørrelsen og størrelsen på en subwoofer, men invester gjerne i en ekstra subwoofer hvis det er mulig.

God bass i bilen

En ferdiglaget basskasse er snarveien til en flott lyd i bilen! Koble til forsterkeren, kast inn basskassen og trekk høyttalerkabelen. Det er enkelt og godt, som det skal være. Du kan også kjøpe en ferdig tom boks som du kan kaste et par skikkelig fine basshøyttalere i.

Hvis du vil utfordre deg selv, er litt nevenyttig og har verktøyene, så ikke vær redd for å bygge din egen boks! Da kan du oppnå skikkelig tung bass! Vi hjelper mer enn gjerne med en kassetegning som lages etter dine spesifikke forhold og mål. Vil du beregne det selv? Ikke noe problem, vi har satt sammen en praktisk bygge-kasseguide..

Det er noe for enhver smak når det kommer til basskasser. En klassisk passiv basskasse trenger et utgangstrinn for å fungere og selve basskassen trenger ofte mye plass. Det er ganske mange interessante alternativer å sjekke ut hvis du leter etter noe som sparer plass, som et kompakt bassrør.

En aktiv basskasse er en basskasse med en forsterker innebygd i selve boksen og kommer i flere forskjellige former. Det er et par skikkelig kule basskasser som du gjemmer under fører- eller passasjer setet. Diskret og fleksibel måte å øke mengden bass i lydbildet på.

Tre raske tips

  • Ikke glem å dempe bilen! For mye bass kan bety rasling i plast og forsterker, så ikke spar på dempingsmaterialet. Demping har en annen fordel og det er at du reduserer mengden veistøy når du kjører.
  • Bygger du din egen boks? Demp inne i boksen, hovedsakelig banen motsatt elementene og/eller rørene for optimalt resultat. Litt demping kan gjøre jobben. Ikke glem å forsegle før du installerer elementene. Tett også skruehullene for å unngå støy!
  • Den vanligste plasseringen av basskassen er med elementer og port mot bakluken, men eksperimenter gjerne for å finne ut hva som høres best ut i akkurat din bil!
Psst! Har du spørsmål om hvordan du kobler til subwooferen eller subwooferen i bilen? Les vår tilkoblings guide for bass så kommer du raskt i gang med din nye bilbass!

Har du spørsmål om hvordan du får god bass i hjemmet eller bilen? Kontakt vår hjelpsomme ChatBot Decibelle, send e-post til support@brl.se eller ring oss på +46 19-206750, så hjelper vi deg.

Skrevet av: Patrik A

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: LWGhpu (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn

Vår laveste pris 1-30 dager før prisavslag:

MERK. Prisen er den laveste prisen som er brukt for produktet 1-30 dager før gjeldende prisavslag ble utført. Unntaket er dersom det er foretatt gradvise reduksjoner, så vis laveste pris 1-30 dager før første prisreduksjon.