Reportasje

Blogg
Slik får du DAB i bilen!

Slik får du DAB i bilen!

Digital Audio Broadcasting eller DAB som det så fint er kortet ned til er den “nye” standarden i Norge etter den kritiserte slukkingen av FM nettet i 2017. Mye har skjedd siden den gang i både utbyggelse av DAB og ikke minst med mottakerutstyr som bilradioer, adaptere og antenner. Dette har gjort DAB bedre helt enkelt.

Det vi skal ta opp i dette innlegget er hvordan du får DAB, forskjellen på DAB og DAB+ samt hvordan du får den beste DAB-opplevelsen.


Hva er DAB+?

DAB+ er DAB, bare bedre! Du sitter å kjører, go’låta kommer på radioen og du danser i setet mens du blåser bortover veien, så ringer telefonen! Å nei! Uroe deg ikke, med DAB+ kan du nemlig pause og fortsette akkurat der du slapp, så når du er ferdig med å høre på sjefen snakke eller avtale middag med farmor, er det bare å fortsette dansen!

Dette er bare en av fordelene med DAB+, du får også tilgang til enda flere kanaler enn med vanlig DAB, lydkvaliteten er også bedre da dette er en mer avansert form for lydkoding.

I Norge er vi heldige med utvalget av DAB+ ettersom de fleste store radiokanaler sender i dette formatet.
Det er verdt å bemerke seg at du kan ta inn vanlig DAB med en DAB+ mottaker, men ikke omvendt.


Hvordan får jeg DAB i bilen?

Det finnes flere måter å få DAB i bilen, du kan bytte hovedenhet,  montere en DAB-adapter eller få det integrert i bilens infotainment system. Det er heller ikke så alt for kostbart! 

Det enkleste er en DAB-adapter da denne oftest bare kobles til sigarettuttaket deretter limer du en antenne i frontruten også fungerer den som en FM-sender til din originale stereo.

Om du vil integrere DAB i infotainmentsystemet finnes det også spesielle DAB-adaptere for dette også, disse er ofte modell spesifikke og bilen må ha en DAB-antenne.

Bytte hovedenhet virker kanskje litt mer avansert, men har mange andre fordeler i tillegg til DAB/DAB+. Det å bytte hovedenhet behøver ikke være kostbart, det avhenger egentlig av hvilke ekstra funksjoner du vil ha ved siden av digitalradio, den største fordelen med å bytte hovedenhet er at lydkvaliteten blir bedre med dine originale høyttalere.


Det er heller ikke så vanskelig å bytte bilstereo, det du i hovedsak behøver er en enhet du liker og som inneholder de funksjonene du vil ha, ISO-kabel mellom bilens orginale kabler og din nye stereo, en DAB antenne om dette ikke følger med hovedenheten, eventuelt en monteringsramme for å få den perfekte passformen så er du i mål, vanskeligere enn det er det ikke!

Noen av de funksjonene du kan velge mellom om du velger å bytte hovedenhet er Bluetooth for både musikk streaming og handsfree, støtte for høyoppløste filformat gjennom USB, Apple CarPlay/Android Auto som tillater bruk av utvalgte apper direkte fra stereo enheten, navigasjon, ryggekamera innganger og lavnivåutganger for å kunne koble til eksterne forsterkere.


Hvordan få den beste DAB-opplevelsen?

For å få den beste DAB-opplevelsen er DAB+ første steget, deretter kommer bra signal, signalet i Norge kan vi ikke gjøre noe med. Det vi kan hjelpe til med antenner og hovedenheter fra kjente merker som Pioneer, Alpine, Kenwood og Sony, som legger til rette for at du har de beste forutsetningene for å få det beste mottaket!

Om du ønsker bedre lydkvalitet utover dette er neste steg å gå videre med å bytte høyttalere i form av koaksialhøyttalere i dørene eller et kitsystem der Silver-serien fra GAS er både prisgunstig og fantastisk når det kommer til lydkvaliteten.

Kanskje du vil toppe det hele med en slank, aktiv basskasse som passer under setet eller godt gjemt i bagasjen. 

Du kan også ta det helt ut til et fullblods anlegg med forsterkere til høyttalere, diskanter og en passiv basskasse. Det er egentlig bare fantasien og personlig smak som setter grenser etter du har lagt grunnen med en DAB-kompatibel bilstereo og en antenne!

Vi på BRL er eksperter på lyd og gjør våres beste for å hjelpe deg i mål med alle prosjekter uansett størrelse! Om du har spørsmål eller ønsker gjør vi alltid vårt ytterste for å gi deg en like førsteklasses service som lyd!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: RPytrC (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn