Reportasje

Blogg
Koble til midbassene!

Koble til midbassene!

Om du skal spille høyt, så er det stor sansynlighet for at du sett vårt store utvalg av heftige midbasser! SPL, som handler om å spille høyt, er mer populært enn noensinne. Om du er ny når det kommer til billyd, så føles det kanskje litt skummelt til å begynne med. Høyttalerne skal kobles, forsterker(e) skal kobles til, stereo skal kanskje byttes, samt at strøm og jord skal trekkes. I dette blogginnlegget forteller vi hvordan det går til når du skal koble midbassene til en forsterker!


I fysikken finnes det noe som kalles for serie og parallellkobling. I praksis innebærer dette at du enten halverer impedansen (parallellkobling) for å eksempelvis koble to midbasser til samme høyttaler-utgang på forsterkeren, eller seriekobler, som innebærer at du setter høyttalerne i serie etter hverandre, som resulterer i en fordobling av impedansen.


Det kanskje lyder vanskelig, men noen ganger finnes det tilfeller der du kanskje behøver å blande de ulike måtene å koble - spesielt om det er mange elementer som skal kobles. Da blir det litt mer komplekst! Av nettopp denne grunnen har vi satt sammen en snedig koblingsguide for midbasser som gir deg god oversikt over hvordan høyttalerkabelen skal trekkes.


Det er vanlig å bruke en 2-kanals eller 4-kanals forsterker når du skal bygge SPL selv om det begynner å bli litt vanligere, så er det ikke alltid at disse forsterkerne tåler å bli belastet i 1 Ohm. Det er viktig å vite mer om din forsterker, hva den klarer og hvilke forutsetninger du har. Så før du begynner å koble - ta gjerne en titt på spesifikasjonene. Vi ser at det også ofte brukes monoblokk i SPL-bygg, der lyden da blir mono - du mister separasjon mellom høyre og venstre, all lyd kommer fra en kanal. Det er en enkel måte å få ut ganske mye effekt.


Om du kjenner at du vil vite mer om hvordan du skal koble, ta gjerne en titt på vår BRL-skole om dette der vår pedagogiske mentor Christoffer forteller om hvordan høyttalerkabelen mellom midbassene skal kobles!


Hva er en midbass?

Midbassen er en viktig del av lydbildet! Du har bass, midbass/mellomtoner og diskant. Har du alle tre kommer du til å få en herlig balanse i lydbildet. En typisk mellomtone starter oftest rundt 300 Hz og går opp til 5000 Hz. En typisk midbass starter oftest litt lavere i frekvens registeret! Da får du med litt ekstra følelse av bass (derav navnet), men du får også med andre viktige deler av lyden: stemmer, gitarer og lignende. Diskanten tar deretter over og gjengir detaljer!


I et SPL-bygg brukes mellomregisteret som en enkel måte å få ut mye lyd. Høyttalere har en utrolig rekkevidde, spesielt i en kombinasjon med en passende diskant - som en horndiskant, en vanlig diskant i et lydbygg. SPL har vokst enormt de seneste årene i Sverige og grunntanken med SPL er å konstant jage mer dB og være den som høres mest.


Få mer ut av dine midbasser!

På BRL elsker vi lydprosessorer. Om du vil ha et SPL-system som lyder bra og også spiller skikkelig høyt, se til å optimere delingen! Alle midbasser er ulike, men generelt sett kan man si at de er dyktige på å håndtere frekvenser fra rundt 100 Hz og oppover. Under disse frekvensene mister du kontroll på elementet, og det lyder ikke like bra. Det er da bra å sette et såkalt bandpassfilter, der midbassene slutter å spille - og du lar diskantene spille høyere frekvenser, og bassen de lave frekvensene. Midbasser eller mellomregister skal være en behagelig overgang mellom de to, kan man si. En lydprosessor kan kanskje være kranglete i starten, men vi anbefaler å ta en titt på eksempelvis Dayton Audio DSP-408, en veldig prisverdig og lett anvendt lydprosessor. Se vår video om deling nedenfor!

For mer informasjon om aktiv deling, om du eksempelvis skal koble fire midbasser og to diskanter på en og samme forsterker anbefaler vi å lese vår guide om aktiv deling!

En hel del høyttalerkabel kan gå med, ofte mer enn man tror! Se til å ha rett mengde før du begynner å koble.

Selv om kobling av midbassene til en forsterker er viktig, så er hvordan forsterkeren er koblet minst like viktig. Se til at jordingspunktet er rent, fint og sitter direkte mot chassis. Vi anbefaler å bruke minus på batteriet, om du har mulighet, eller at du lager ditt eget jordingspunkt som du vet er bra. Hold også din lavnivåkabel (RCA) til forsterkeren borte fra strømkabler.

Om det er et kraftig SPL-system, vi snakker kanskje 1000-2000W RMS og enda lengre opp, se til at du har rett forutsetninger. Se til at dynamoen har det bra, se over strømkabelen fra dynamoen til batteriet og ta også en titt på bilens batteri - hvordan har det, det? Det er viktig at spenningen (volt) i bilen ikke går for langt ned, da har du kanskje behov for et nytt batteri eller så er kanskje på tide å satse på et ekstra batteri. Så ta en titt, mål gjerne og oppgrader det som behøves, for å ikke skade forsterkeren på sikt.


Har du noen spørsmål? Vi finnes her for deg! Du er varmt velkommen til å høre fra deg til vår kunnskapsrike kundeservice på support@brl.se om du har spørsmål. Ingen spørsmål er for store eller for små. Vi tilbyr alt fra produktveiledning til rådgivning før et kjøp!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: DSpFvC (anti-spam)
 Bloggmeny
Logg inn