Reportasje

Blogg

Hvorfor går forsterkere i stykker? Vi hjelper deg med feilsøkingen!

Har du noen gang opplevd at din forsterker har “brent” eller att sluttransistorene har tatt kvelden? I forsterkere finnes det en krets som gir impulser til MOSFET transistorer som omformer 12 Volt til vekselstrøm og deretter transformeres den opp til en høyere spenning. Den likestilles og vi får forsterkerens interne arbeidsspenning.
En forsterker på 2x50W RMS har ca. 52 Volt internt (+/- 26 V). Den behøver da ca. 20 Ampere fra 12 Volt siden for å kunne prestere fullt ut til høyttalerne.
Om forsterkeren spiller på høyeste volum og skal gjengi en kraftig transient så utnytter forsterkeren sitt “dynamiske tak”(Peak/MAX). Det vil si en energireserve på ca 3 dB gir dobbel effekt i Watt.
Forsterkeren behøver nå 40 Ampere en kort stund, er ikke  batterispenningen helt perfekt så kan den synke til nærmere halvparten. Da behøver forsterkeren plutselig 80 Ampere for å kunne gjengi transienten i musikken.
Klarer transistorene i strøm delen eksempelvis bare 60 Ampere som burde holde til en 2x50 Watts forsterker så brenner de nå.
Bare noen millisekunder med overbelastning er nok for at de skal kortsluttes. Belaster du forsterkeren med 2 Ohm pr. kanal i stedet for 4 Ohm så dobles tallene for Ampere i eksempelet.

Vi på BRL har snakket med flertalls produsenter og med mange års erfaring med å reparere forsterkere ser vi at i de fleste tilfeller er resultatet at: Forsterkeren går i stykker av ytre påvirkning. Fabrikasjonsfeil er ytterst sjeldent på forsterkere av normal til bedre kvalitet!


[Pic] - Slutsteg med stor Caution/Warning sign/text?

Eksempler på årsaker som kan ødelegge forsterkeren.


Dårlige koblinger for jord
Mange ganger får vi inn biler der jordingen er gjort i overflater som ikke er i tilstrekkelig kontakt med chassis. Skruer til baklys som ikke har direkte kontakt med chassis er et jordingspunkt som ofte velges. Mål alltid jordingspunktet med et multimeter til andre overflater som har direkte kontakt med chassis. Har du et dårlig jordingspunkt kommer jorden til å ta veien gjennom RCA-kabelen til stereoen. Se derfor til at jordingspunktet er skikkelig rengjort, fri for lakk og farge.

Tips! Beltefeste kan i mange tilfeller være et bra jordingspunkt. Vi anbefaler at du lager ditt eget jordingspunkt  (Hull med en ikke galvanisert bolt, i direkte kontakt med chassis). Det beste jordingspunktet er ett batteri.


Kabler
Rett dimensjon på kablene er viktig, dette gjelder; strøm, jord og høyttalerkabler. Strømkabelen skal være dimensjonert etter sikringen fra batteriet. Jordkabelen skal aldri være tynnere enn strømkabelen.


For lite strøm på
batteriet
Når du måler er det 12 Volt, men når forsterkeren begynner å arbeide synke spenningen.
Måling må derfor alltid gjøres under belastning av forsterkeren og spenningen bør holdes over 12,8V.

Dårlige koblinger for strøm
Kabelsko som er oksiderte eller dårlig klemt er en veldig vanlig grunn til lav spenning til forsterkeren. Sjekk spenningen til forsterkeren under belastning.

Feilaktig montering
Visse forsterkere kan, om de skrus fast på ujevne overflater bli kortsluttet internt på grunn av at bunnplaten trykkes sammen med komponentene på undersiden av kretskortet. Ganske vanlig. Sikring som ser hel ut, men senker spenningen (V) når den belastes. Ganske vanlig med AGU sikringer. Metallremsen inne i sikringen ser hel ut. Måler man den løs med et multimeter er den hel. Under belastning synker spenningen på grunn av dårlig kontakt internt ved gavlene.


Lav belastning på utgangene
Når forsterkeren belastes med en nominell impedans på 2 Ohm i stedet for 4 Ohm øker strømforbruket med det dobbelte. Kabler og tilkoblinger må derfor dimensjoneres for dette.

For høyt innsignal
For høyt innsignal tvinger forsterkeren til å prøve å gi mer effekt enn hva den kan. Å vri “gainen” i bunn er ingen god idé. Justeringen av forsterkeren skal tilpasses til innsignalet. Det beste er å måle og deretter justere. Ved for høyt signal “klipper” forforsterkeren inne i forsterkeren og forårsaker distorsjon på utgangene. Forsterkeren da ikke jobbe som den skal og trekker oftest for mye strøm så den deretter går i stykker. Sluttransistorene kan også gå i stykker om man overstyrer. Dårlige tilkoblinger av kablene til forsterkeren. En dårlig koblet kabel på en forsterker er like ille som en dårlig tilkobling et annet sted i systemet. Gain er IKKE volum!


Feil på basskasse
Høyttalerne tvinger forsterkeren til å jobbe på feil måte.
En høyttaler som ikke kan bevege seg på rett måte i basskassen kan tvinge forsterkeren til å forsøke å jobbe feilaktig. Holder man eksempelvis igjen konet så forsøker forsterkeren gi mer og mer effekt for å få rett “svar” tilbake. Deretter brenner forsterkeren eller talespolen. En feilaktig kasse oppføre seg på lignende måte mot forsterkeren. Samme sak kan også være omvendt. En høyttaler som er montert open-air eller i for stor kasse får ingen demping av bevegelsene til konet. Forsterkeren forsøker derfor å bremse opp så godt den kan som igjen gir økt strømforbruk og forsterkeren eller høyttaleren går i stykker. Naturligvis kan høyttalerne “bunne” innen dette skjer og da ødelegges mekanisk i stedet. Kontroller også at elementene er koblet riktig (dobbel talespole).


Høyttalerkabler som ligger mot stål
Eller ligger mot hverandre. Helt naturlig går forsterkeren i stykker av dette. Kortsluttning kalles det.


Feil på signaljord til forsterkerens signalinngang
De fleste forsterkere bruker jorden i signalkabelen som referanse til hvordan forsterkeren skal jobbe. Forsvinner den så har ikke forforsterkeren noe å jobbe etter, hvilket gjør at den begynner å jobbe helt ukontrollert og forsterkeren brenner som oftest. Veldig vanlig feil!

Et annet veldig vanlig fenomen er at en forsterker går i stykker, men en annen forsterker fungerer på samme kabler. Ikke så uvanlig som kan tro. Årsakene til dette kan være mange: Den ene forsterkeren kanskje har toleranser som overskrider normalen og den andre underskrider normalen, men begge holder seg over det som produsenten spesifiserer. Toleransene kan da i verste fall variere inntil 20%.

Vi bruker ofte og måle opp produsentens spesifikasjoner på forsterkere og blant de seriøse merkene bruker de å stemme med god margin. Ut-effekten er ofte høyere enn hva spesifikasjonene sier.

Kjøling og overopphetingsvern fungerer som det skal. En forsterker kan ofte bli mellom 70 og 85 grader varm før den skrur seg av. Tilstrekkelig kjøling er også viktig for at forsterkeren skal kunne jobbe på den måten som konstruktøren har tenkt.

Oppsummering

 

[Pic] Lite elementer från ovan (kablar, batteri, säkringar…)

 

Raskt oppsummert, se til at du har tilstrekkelig med strøm, dobbeltsjekk alle koblingspunkter, se til at alle kabelsko og forskruninger sitter tilstrekkelig fast og at de ikke er oksiderte eller feilkoblet. Kontroller alle sikringer. Vær oppmerksom på at ingen kabler ligger mot hverandre (kortsluttning). Viktigst av alt, vær sikker på at du har tilstrekkelig jording!


Spør om hjelp!

 

[Pic?] - Rolig “help me” bild?


Er du usikker, har manglende erfaring eller kanskje noe har gått i glemmeboka? Fortvil ikke, vi på BRL har satt sammen noen guider for hvordan du kobler forsterkere for at du trygt og enkelt skal kunne gjøre dette på beste måte.

Skal du koble til en subwoofer/basskasse kan du klikke på: Koblingsguide for subwoofers
Skal du koble til en fler-kanals forsterker til høyttalere kan du se på: Tilkobling av bilforsterker

Har du videre spørsmål om feilsøking eller ønsker å vite mer om hvordan du kobler din forsterker? Da er du hjertelig velkommen til å kontakte vår vennlige og hjelpsomme kundeservice på support@brl.se eller ringe oss på +46 19-206750 så hjelper vi deg!
Ingen spørsmål er for store eller små! Husk at vi er eksperter, spør heller oss enn han kompisen eller fyren på bygda som har koblet ett og annet lydsystem!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: cBdVAR (anti-spam)
 Bloggmeny
Logg inn