Reportasje

Blogg
Å bygge basskasse del 2 - Vi lærer deg å bygge!

Å bygge basskasse del 2 - Vi lærer deg å bygge!



Når man skal bygge basskasse er det viktig med rett materiale og verktøy. MDF eller sponplate? Stikksag eller sirkelsag? Vi gir deg de beste forutsetningene til byggingen med tips og triks for nybegynneren. I det første innlegget av “Å bygge basskasse” gikk vi gjennom grundene i hvordan man regner ut sin basskasse. Nå er det endelig tid for å bygge kassen med resultatet fra første delen som grunnmur!


Hvilket materiale, samt hvilke verktøy skal vi bruke?

I material veien anbefaler vi å enten bruke MDF eller spon plate. Sponplaten er billigere og lettere å jobbe med, kan være anbefalt for førstegangsbyggeren av den enkle årsaken. Sponplaten behøver man ikke forbore, som med MDF. MDF er mye grovere i overflaten og kan være vanskeligere for en nybegynner å jobbe uhindret med.

Til vår basskasse kommer vi til å fokusere på MDF, så det blir et så rett og riktig resultat som bare mulig fra start!

Tykkelse varierer avhengende på størrelse på kassen sam hvor store “døde overflater” det blir. Om man til eksempel har en bakside som er veldig stor og flat, så er det veldig stor sjans for at den kan svikte og bevege seg når man spiller og det blir trykk i kassen. 19 mm MDF er det vanligste å bruke, ettersom de aller fleste byggevareforhandlere har dette på hylla.

MDF er en forkortelse for Medium Density Fibreboard. Materialet består av trefiber som er sammenpressede med voks og lim. Det er helsefarlig å puste inn. Vi anbefaler å bruke verneutstyr under utførelse av jobben!

For å få ut de ferdige bitene får vi sage. En vanlig stikksag eller sirkelsag med tilhørende skinne, for å få rette kutt, fungerer utmerket. Disse går å få til vettuge priser på de fleste byggevareforhandlere hvilket gjør det hele lettere. Jeg bygde min første egne basskasse med en stikksag. Med en bra stikksag, nytt og fint sagblad, så kan man gjøre rette snitt om man er stødig på hånden. Det er litt vanskelig på lange snitt, men det går. Der anbefales det heller en sirkelsag med tilhørende skinne.

En del byggevareforhandlere tilbyr også kapping av plater, men det koster per snitt. Da vil de også ha en liste med antall deler, samt mål. Dette er veldig smidig om man er villig til å betale den ekstra kostnaden, da kapp og mål blir veldig nøyaktige ettersom de oftest bruker veldig dyrt utstyr.

Ved byggingen av kassen velger jeg å bruke mitt store sagbord.





For å lime sammen platene bruker vi vanlig
vannbasert trelim for utendørs bruk, ettersom det oppstår den del fukt i biler. Her er det etter min mening viktig å bruke lim av litt høyere kvalitet og ikke ta det billigste mulige. Skal man dobbeltlime 2 plater f.eks. en front for økt stabilitet, så kan man spe ut trelimet med vann for at det skal flyte ut lettere og trekke inn i MDFen for bedre holdbarhet. Risikoen for uønskede resonanser finnes om man bruker et tykkere lim som ikke flyter utover hele overflaten og skaper luftlommer mellom platene. Et hett tips er å spe ut limet med vann og rulle på det når to plater skal limes sammen.

Visse foretrekker å skru sammen sin kasse og andre liker å bruke spikerpistol. Det er litt smakssak, det eneste skruen/spikeren gjør er å holde på plass og presse sammen platene mens limet tørker. Når alt har tørket kan man faktisk skru ut skruene og sparkle igjen hullene, uten å merke noen forskjell. Det er faktisk trelimet som holder kassen sammen og ikke spikrene eller skruene.

Jeg har tidligere prøvd å slå i filler en gammel basskasse med slegge, for å se hvor den først går i stykker. Den kassen separerte midt i MDFen først. Skjøten der platene var limet var fortsatt intakt.

Å tenke på når man skal skru sammen kassen, er at man forborer og forsenker MDFen for å unngå at den skal sprekke!



Vanlig treskrue fungerer utmerket, men det finnes også spesielle
MDF-skruer. Personlig har jeg aldri hatt behov for å bruke sånne skruer.

Før vi skrur og limer sammen kassen bruker det å forenkle å gjøre monteringshullet for bassen og porten i forveien før selve kassen er montert. Vi fikser også til hull for tilkoblingsterminal.

For å lage monteringshull, porthull, samt hull for tilkoblingsterminal klarer man seg bra med en stikksag. En fres forenkler veldig mye når man skal gjøre runde hull, sammen med en hullsag. Dette er verktøyene jeg personlig bruker!




Nå når vi begynner å montere alt sammen er det viktig at vi får alt rett. Her kan man bruke en kappbit som har et hjørne med 90 graders vinkel og sette kassebitene mot den, for at det skal bli helt rett når vi senere skyver sammen kassen. Etter det kan man dra en strek 1 cm inn på bitene for å få en jukse linje på hvor man skal skyte med spikerpistolen eller forbore. På denne måten forenkler det å få alt sentralt!


 



Vi forsøker å spre ut limet på platen før vi presser sammen, så vi får ut lim over hele overflaten for optimalt feste. Om det blir mye overflødig lim som renner ut kan man tørke det bort med et fuktig papir eller klut for å slippe å få trelim på alt rundt omkring.



Det høyre, grønn markerte alternativet viser tydelig hvordan det bør se ut!

Ettersom det blir en relativt stor og flat overflate over hele baksiden kan vi med fordel sette inn et stag mellom frem og baksiden. Det tar opp såpass lite volum så det er ikke noe man merker på sluttresultatet.


 



Når kassen tilslutt er montert er det fordelaktig å slipe av alle kanter for overflødig lim for at det ser mer fabriks gjort ut og gir et mer tilfredsstillende sluttresultat!

 




Ved montering av bass og port er det viktig å forbore hullene og bruke bra skruer. Til bassen fungerer vanlig
ankerskruer med torx hode, det gir mer kontroll så man slipper å glippe med skrutrekkeren eller drillen og kjøre den gjennom konet eller opphenget på bassen. Til bassporten fungerer vanlige små monteringsskruer, men jeg anbefaler virkelig å lime den også. Dette på grunn at at plasten er veldig skjør og sprekker lett om du skrur til for hardt. Dessuten blir det ikke helt tett rundt porten.

Hva man vil gjøre med kassen videre er veldig personlig, om man vil kle eller male den. Å tenke på ved en eventuell maling er å være nøye med å sparkle alle skruehull og få alle kanter jevne, uten nivåforskjeller, da det synes veldig tydelig på en malt kasse!

Bildet under illustrerer resultatet av basskassen vi nå har bygd ut i fra de beregninger vi gjorde i seriens første del. Om man bare tar seg tiden, legger ned litt ekstra tankekraft og virkelig følger alle steg og punkter nøye, så kan oppnå skikkelig bra resultat på egenhånd!



Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: DMTfrX (anti-spam)
 Bloggmeny
Logg inn