Reportasje

Blogg
Subwoofer - En eksplosiv kraft!

Subwoofer - En eksplosiv kraft!

Subwoofere, ingenting kan levere den ekstra dynamikken til musikken eller filmen som en subwoofer gjør. Det spiller ingen rolle om du lytter til musikk eller setter deg godt tilrette i soffaen for å se en film, uten subwooferen blir det rett og slett litt tamt, det mangler liksom en ekstra dimensjon i lydbildet. Det deilige tilskuddet av varme og lave frekvenser som en subwoofer byr på kan utgjøre en stor forskjell på hvordan du opplever en film, kanskje du til og med får en ny favoritt artist! 

I dette innlegget skal vi ta en nærmere titt på subwoofere og basskasser samt hvilke vi har litt ekstra forkjærlighet til.

Hvorfor skal jeg ha en subwoofer?

Subwoofere kommer i mange størrelser og utførelser, der plasseringen av element og port varier. Dette er alle faktorer som avgjør hvordan en subwoofer lyder og presterer. Grunnregelen er at: desto større elementet er jo lavere går det i registeret og det kan bli litt “slapt” og ikke sparke like lett, snertent og musikalsk som et av mindre dimensjoner.
Det er ikke alltid dette stemmer, men det kan være en bra grunnregel å ha i bakhodet når man tenker på anskaffelse av sin første subwoofer eller om man søker noe nytt fordi den man har ikke oppfyller de rette kravene.
Nå som det er sagt så er det jo gromt med skikkelig dyp og ruvende bass, spesielt til film og spill - ikke noe er som når hele soffaen rister og glass ramler ut av kjøkkenskapet, mens spektakulære eksplosjoner tar over TV’en under intense actionsekvenser!

Behøver jeg en subwoofer?


Du sitter kanskje på et par bra gulvhøyttalere og tenker “næsj, jeg behøver da ikke noen subwoofer!” JO! så absolutt behøver du en subwoofer! En
gulvhøyttaler skal være bra på mye, noe de ofte er, spesielt over 60 Hz. En subwoofer kommer til å gjøre en ting - noe den er veldig bra på: produsere bass!
Dette innebærer at innstillinger og plassering også blir uhyre viktig. Det virker kanskje litt skremmende, men det er ikke så farlig som det høres ut. Om du vet hvor frekvensomfanget på høyttalerne ligger ordner det seg nesten helt selv! Eksempelvis om dine høyttalere går ned til omkring 60 Hz, kan du justere delingen på subwooferen til den frekvensen. Da kommer subwooferen til å ta over der gulvhøyttalerne blir fattige og fortsette videre nedover. Effektivt og bra!

Hvordan skal jeg plassere en subwoofer?

Det er det store spørsmålet mange stiller seg. Anbefalt er i et av rommets hjørner. Hvilket hjørne varierer ut fra lytteposisjon og selve rommet, er det lite, stort, avlangt eller kvadratisk? Her er det prøv og feil som gjelder for å finne den optimale plasseringen av subwooferen for deg som lytter og utførelsen på ditt rom. Ønsker du å nyte Dolby Atmos fullt ut eller har du et stort rom er det nødvendig med to subwoofere for å kunne klare å fylle hele rommet med dype og deilige toner. Om du går for en løsning med to subwoofere er det anbefalt å sette disse diagonalt i rommet.

Våre beste subwoofere!

Nå som kunnskapsbanken er fylt opp med nyttig viten om subwoofere er det endelig på tide å ta en titt på de subwooferne som vi hos BRL har et ekstra godt øye til!

Klipsch R-115SW

klipsch r115sw

Vi starter på topp, går hardt ut og lar Klipsch starte kalaset. Klipsch er verdenskjent for sin horn-teknologi, samt rafinerte og utrolig høyoppløste lyd.

Klipsch R-115SW Denne subwooferen leverer bass under 20 Hz! Enten det er den enorme basslyden fra en eksplosjon i en film eller musikk fra et orgel, så vil du føle de ekstremt lave frekvensene. Forsterkereffekt på 400 W RMS og 800 W Peak med høy virkningsgrad legger til rette for en kraftig opplevelse som ikke kan sammenlignes. 

 • 400W RMS, 800W Peak
 • Frekvensområde 18 Hz-125 Hz
 • 0,5 – watt standby mode

15" element og slot-port forsterker ikke bare den ekstremt høye effekten, men hjelper også til mot minimal resonans. Det betyr at Klipsch SW-115 subwooferen kan bygges inn i en vegg, skap eller henge i et hjørne og likevel levere maksimal effekt og minimal "boominess".

klipsch r115sw

What 's shakin'?
Klipsch er virkelig mesterne på å utvikle høyeffektive basselement. Et krav når sparringspartneren er en hornladed diskant. En typisk Klipsch-høyttaler har en virkningsgrad nærmere 100 dB. Konkurrentene kan glemme at deres basskasser henger med i svingene når et par Klipsch begynner å synge. Klipsch sine egne basskasser synger gjerne med, og sammen danner de en duo som kan flytte brutale mengder luft med minimal forvrengning. Du vil nok se favorittfilmen en gang til.

Dynavoice Challenger CSB-V12

dynavoice csbv12

Videre lar vi Dynavoice ta over stafettpinnen. Dynavoice er kjente for å levere utrolige mengder lyd til en veldig overkommelig pris. Forholdet mellom pris og ytelse er virkelig noe utover det vanlige!

Dynavoice Challenger CSB-V12 er en aktiv subwoofer som inngår i den bestselgende og godt omtalte Challenger-serien, og er skapt for å spille fra det meste i prisklassen - noe den også gjør! Et tiltalende 12” element med aluminium kon og en klasse A/B-forsterker på hele 300 Watt RMS er et par av ingrediensene til den enestående ytelsen, som gjør seg like bra til både musikk og film. Byggekvaliteten er eksemplarisk og du bør nesten ha hjelp ved oppakningen. Bassen veier nemlig inn på 27.6 kg!

 • Aktiv subwoofer med frontrettet slot-port for en ren og kontrollert bassgjengivelse
 • Klasse A/B-forsterker på 300 Watt RMS, 600 Watt peak
 • 12” element med lettvekts aluminium kon og gummi-oppheng
 • Autostart ved innkommende signal
 • 12 Volt trigger for styring fra forsterker/prosessor
 • Høynivåinngang - perfekt for stereoforsterkere som savner lavnivåutganger
 • RCA Line in/out - parkoble flere basskasser for en enda heftigere opplevelse
 • LFE-inngang for kino forsterkere
 • Justerbart delefilter 35-150 Hz med 12 dB bratthet/oktav gir en sømløs overgang til høyttalerne
 • Justerbar fase mellom 0-180 grader minimerer romakustikke problem i tidsdomenet
 • Justerbar volumjustering for å finne perfekt balanse etter egen smak
 • Designet og utviklet i Sverige!

Svenske Dynavoice har gjort det igjen!
Den godt omtalte og storselgende Challenger-serien fra høyttaler eksperten Dynavoice har fått et velkomment tilskudd for de som liker bass - og da i store mengder!
Challenger CSB-V12 og Challenger CSB-V15 er to skikkelig musikalske kraftpakker med Klippel™-optimerte elementer med aluminiums kon og doble kjølesystem.
Basselementene er unikt utviklede for denne serien og spesielt tilpasset og optimerte for formålet. Konet er laget i aluminium, som er et lett og sterkt materiale. Dette gjør at man får et kon som blir veldig raskt i anslagene, og med en utrolig fin start/stopp-tid på forsterkerens impuls. Dette er en veldig viktig egenskap å ha for å få en musikalsk bassgjengivelse. Låter det bra til musikk kommer det til å låte like bra for film. Visse personer vil kategorisere en bass som enten en “film bass” (tung) eller “musikk bass” (raskere). Hvorfor ikke bare ta hele kaka? Det får du med Dynavoice!


Dynavoice csbv12


Analog forsterker teknologi gir den beste lyden
Challenger CSB-V12 og CSB-V15 er konstruert rundt samme klasse A/B-forsterker, som gir hele 300 Watt RMS og det doble i peakene! Forsterkeren har utrolig god kontroll over bass elementenes kon utslag. Dynavoice har tenkt på de fleste koblings-scenarioene som kan oppstå og har dermed både stereo RCA og LFE-innganger som gjør at du enkelt kan lenke sammen to (eller flere) bassere. Flertallet av konkurrentene nøyer seg med lavnivå inn, men Dynavoice tar det et steg lengre. Visse stereoforsterkere kan savne denne typen av utgang, og da er det ypperlig å kunne koble inn bassen via dens høynivå-inngang (altså gjennom høyttalerkabel). Om du bruker en forforsterker er det også en 12V-trigger for automatisk start.

Audio Pro SW10

audio pro sw10

Sist men ikke minst kommer Audio Pro med en designperle som spiller utrolig bra og langt over forventningene av en 8”. Spesial ingrediensen til den denne nette kraftpakken er doble slavekon som lar denne subwooferen prestere langt over sin størrelse!

Audio Pro SW10 er en aktiv subwoofer, som designmessig fungerer utmerket til Audio Pros A26 og A36, som ytelsesmessig spiller skikkelig langt over det størrelsen angir. Dette er storebror til deres C-SUB, men her har de tatt vekk nettverkstilkoblingen og i stedet satset på mer fysikk. Et større basselement og sterkere forsterking som leverer mer kraft og dybde til musikken, alternativt filmlyden.

 • Kompakt og velspillende aktiv subwoofer
 • Utstyrt med et 8” element med lang slaglengde og doble 9” slavekon
 • DSP-kontrollert, klasse D-forsterker som leverer 200W ut-effekt
 • Matt lakkert ytre finish passer til både deres egne høyttalere eller IKEA-møbler

En svensk høyttaler-ekspert med et verdensdekkende omdømme
I Helsingborg bygges noen av de mest vellydende trådløse høyttalerne på markedet, og definitivt ekstremt utmerkede i sitt prissegment. Audio Pro begynte som et lite selskap allerede i 1978 og har sakte, men sikkert jobbet seg opp til å bli et velrenommert merke med store salg. Boomen med trådløse høyttalere ledet til at omsetningen økte til respektable 300 millioner kroner i 2016, og plutselig var det lille selskapet ikke så lite lengre. Mye av fremgangen kommer fra et dramatisk skifte for et par år siden. Audio Pro valgte kort og godt å slutte med vanlige analoge høyttalere for å stedet å satse på trådløse modeller.

Audio Pro SW10

Faktum er at selskapets over 40 år lange historie startet med et mangeårig fokus på utvikling og produksjon av nettopp subwoofers. Disse subbene hadde en nyskapende konstruksjon med den såkalte ACE-Bass teknologien - utviklet av selskapets grunnlegger Stefan Pantzar, som resulterte i en lydkvalitet som gjorde seg velkjent i bransjen på bare noen få år. Audio Pros produkter B2.50 og B4.200, som ble lansert på 1980-tallet omtales fortsatt blant audiofiler.

SW10 har selvfølgelig ytterligere krav på ytelsen enn hva dens søsken hadde for 40 år siden. Å kunne fungere som et komponent i både et stereo- som hjemmekinosystem, som ikke bare leverer musikk, men også en TV-lyd som får det til å vibrere i ryggen.

Bassen lanseres med målet om å være det selvsagte valget av subwoofer sammen med deres aktive høyttalere A26 og A36.

Uansett om du ønsker deg en liten og musikalsk eller en stor subwoofer som kan flytte rikelige mengder luft har vi på BRL et stort sortiment av subwoofere for enhver smak. Om du er usikker på hvilken subwoofer som passer deg eller om du har andre spørsmål, kan våre vennlige og kunnskapsrike kundehelter på kundeservice hjelpe deg med alt fra produkt veiledning og rådgivning til din ordre. Ingen spørsmål er for store eller små! Ta kontakt med en kundehelt på support@brl.se i dag!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: 64UnkP (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn