Reportasje

Blogg
Dashcam - Det altseende øyet!

Dashcam - Det altseende øyet!

Vi har vel alle sittet litt for lenge på nettet og sett på russiske dashcam videoer, de er jo utrolig underholdende og i mange tilfeller helt galematias!


Stort sett alle har fått med seg hva et dashbordkamera er og hvor kontroversielt det også er. Det er i hovedsak to parter som trekker hardt i hver sin ende av tauet i denne drakampen, der politiet og datatilsynet står på den ene siden mot forbrukeren og forsikringsselskapene som tar i alt de kan på den andre.

Dette betyr ikke at det er ulovlig med et bilkamera, det handler om hvordan man bruker det. Det som menes med dette er at man ikke får distribuere bildemateriale av personer og eiendommer uten samtykke, for oss dødelige betyr det at du ikke kan laste opp videoer på nett eller sende videoer til noen uten samtykke fra de involverte.

Forsikringsselskap på sin side verdsetter den stadig økende bruken av bilkameraer da de forenkler en mengde forsikringssaker og gjør det enklere å tildele korrekt skyldfordeling.

Ikke noe er så surt som å få skylda for noe du ikke har gjort, ikke sant?Mer enn bare et bilkamera


Med et dashbordkamera i bilen får du en følelse av trygghet og sikkerhet. Om noe skulle inntreffe, så har du det på film. Et dashbordkamera er ofte ganske kompakt og lite i størrelse, men det er verdt å notere at selv de litt enklere modellene er stappfulle av smarte funksjoner, som innebygde sensorer som kjenner om noe skjer når du står parkert og ikke er i nærheten av bilen. Mange ulykker skjer når bilen står parkert, med et dashcam kan du føle deg trygg om ulykken skulle være ute mens du er inne på butikken og handler middag på veien hjem. Et bilkamera er perfekt for deg som bor i større byer der det er mye trafikk, smalt og dårlig sikt som kan skape ulykkessituasjoner.


Hvordan fungerer egentlig et dashcam?


Et dashbordkamera er i bunn og grunn som et hvilket som helst kamera, det fanger opp omgivelsene og leverer levende bilder tilbake. Det som skiller et dashcam fra et vanlig kamera er at det er tilpasset for å levere klar og stabil innspilling under ferd, tanken er også at det ikke skal koste skjorta, du skal ikke behøve å knuse sparegrisen for å få litt ekstra trygghet. Det finnes mange ulike kameraer ute på markedet, der top of the line-modellene kan friste med avansert teknologi som oppgraderte sensorer, kameralinser som gir perfekt bilde i sterkt så vel som dårlig opplyste forhold, som i soloppgang og solnedgang, og mye, mye mer.


Hvilke andre funksjoner har et dashbordkamera?


NextBase kan skryte på seg mange smarte løsninger når det kommer til dashbordkameraer. De har blant annet Intelligent Parking Mode som innebærer at kameraets sensorer kjenner at bilen er parkert og om den kjenner bevegelser i bilen starter kameraet av seg selv og filmer i 3 minutter.NextBase 322GW, og oppover kan føle en ulykke og kontakte SOS alarmsentralen for deg via mobilen din.NextBase 422GW, og oppover kommer med innebygget GPS og stemmeassistenten Amazon Alexa som blant annet kan anbefale lokale restauranter og fortelle om været. Utover disse smarte funksjonene finner du også høyoppløst innspilling, som tar mer plass på SD-kortet, men gir en fantastisk bildeskarphet!

Polariseringsfilter finner du på flere ulike modeller, dette fjerner uønskede refleksjoner, utmerket for kjøring på morgen og ettermiddag.NextBase 522GW sitter på toppen av kransekaka og er storebror til 422GW. Dette bilkameraet er fullstappet av den nyeste og mest innovative teknologien man kan ønske fra et dashbordkamera. Her har ikke NextBase spart på noe! Dette kameraet tar opp i både Full-HD (60 FPS) og 4K (30 FPS) med en enorm vidvinkel på hele 140°, polariseringsfilter og en 3” HD skjerm. Som lillebror har denne modellen også innebygget GPS, Amazon Alexa, Emergency SOS og Intelligent Parking Mode.


NextBase 322GW og oppover er også kompatible med bakovervendte kameraer som filmer ut gjennom bakruten. Disse kameraene kobles enkelt direkte inn i ditt NextBase kamera og fåes med vidvinkel som også tar opp hele innsiden av bilen, eller zoom som kun tar opp video fra utsiden av bilen gjennom bakruten.

De fleste dashcams har smarte sensorer som automatisk sikrer ditt materiale om du er så uheldig å havner i en ulykke. Sensoren kjenner av om du blir påkjørt og lagrer automatisk materialet som spilles inn under en ulykkeshendelse.


Hvilken oppløsning har et dashcam? 


Hva menes med 720p, 1080p og 4K?

Dagens digitale kameraer kan fange opp video i flere ulike oppløsninger. En høyere oppløsning gir innspillingen en økt skarphet, men tar også mere plass på et minnekort. Om et kamera er spesifisert med 1080P, så snakker vi om Full HD-oppløsning, med totalt 1920x1080 piksler. Det tilsvarer over 2 millioner piksler på skjermen!

720p er det som tidligere ble kalt HD-Ready, og har en oppløsning på 1280x720 piksler. Det er altså litt mindre enn 1080p og er derfor ikke like bra.

4K er relativt nytt og blir stadig mer vanlig i bilde og video verden, her snakker vi en reell økning av antallet piksler sammenlignet med Full-HD. Denne oppløsningen er knivskarp og detaljert, men krever også sin plass på minnekortet, hele 4 ganger mer enn 1080p.

Visse dashcams nevner også noe som kalles “FPS” - Frames per second. I en vanlig TV-sending ligger FPSen på rundt 30. Dette er altså antall bilder som flimrer forbi hvert sekund. Noen dashcams den dag i dag kan filme i inntil 60 FPS, dette gir deg et mer følsomt og naturlig opptak.Størrelsen på opptaket


NextBase sier at et SD-kort på 128GB holder til omkring 16 timer med opptak, om du kjører med Full-HD. Om du velger å øke FPSen må du regne med å halvere dette, da et klipp i 60 FPS er dobbelt så stort som samme klipp i 30 FPS.

Plassen er ofte ikke noe problem uansett - de fleste dashcams har en funksjon som sletter det eldste materialet og erstatter det med nytt for å forhindre at kameraet slutter å spille inn.

Spesielt viktige filmklipp fra kameraet kan enkelt overføres til en datamaskin eller trådløst fra dashcamet til en smartphone-app gjennom WiFi og lagres på telefonen.


Slik monterer du ditt dashbordkamera!


Det er ufattelig enkelt å montere et dashbordkamera, alt du behøver er et 12 volt uttak (sigarettuttak) i bilen, deretter er det bare å sette sugekoppfestet i frontruta, koble til kabelen mellom kamera og 12 volt uttaket så er du i gang - superenkelt!

Om du vil gjøre det en smule mer avansert og litt mer “gjemt” kan du kjøpe et Hardwire kit. Dette kobles enkelt mellom bilens sikringssentral og kamera. Kabelen gjemmes under bilens paneler for en clean installasjon.
Hardwire kitet har også en smart funksjon, selv om du kobler deg på en sikring med konstant strøm stopper den ladingen av kameraet når batterispenningen synker, dette for å unngå at batteriet tappes for strøm.


Lurer du på hvordan en dashcam video ser ut?


Her kan du se noen videoer fra NextBase:


Som man enkelt ser i videoene kan dashbordkameraer brukes for å fange opp nydelige omgivelser, spennende øyeblikk, eller hva som faktisk skjer om ulykken først skulle være ute.


OBS! Det er viktig å tenke på personvern, du kan lese mer om dette på Datatilsynets sider ved å klikke her!


Har du noen spørsmål? Vi finnes her for deg! Du er varmt velkommen til å høre fra deg til vår kunnskapsrike kundeservice på
support@brl.se om du har spørsmål. Ingen spørsmål er for store eller for små. Vi tilbyr alt fra produktveiledning til rådgivning før et kjøp!

Kommentarer

No comments
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: eRqKzb (anti-spam)
 Bloggmeny
Kategorier

Nyeste

Siste innlegg
Logg inn