Reportasje

Blogg
Tilkobling av ekstra batteri!

Tilkobling av ekstra batteri!

Effekt, effekt og atter igjen effekt. Det kan ikke sies for mange ganger og vekten av en skikkelig strømbank til billyden er stor. At man opplever spenningsfall etter installasjon av et lydsystem, som eksempelvis flimrende lys, er kanskje den første indikatoren på at den nåværende strømbanken er for svak for det som er montert i bilen. I verste fall kan det slutte med at forsterkeren din skades.


Å bruke en kondensator kan være en løsning for å minske spenningsfall, men kondensatoren hjelper bare til ved ekstreme topper og løser ikke selve grunnproblemet: at strømbanken din er for veik. Ser man i stedet til å oppgraderer batteriet, eller kompletterer med et ekstra batteri, så sikkerhetsstiller man at det finnes tilstrekkelig med effekt for å drive systemet og man unngår alle typer av potensielle farer. Her på BRL ser vi flere og flere lydbygg der dynamoen behøver å byttes, blant annet! Bilen kan da ikke generere tilstrekkelig med strøm.


Om du har tenkt til å montere billyd, spesielt om det er kraftige forsterkere, se da over følgende:

  • Sjekk batteri helsen
  • Se til å ha rett kabler mellom forsterker og batteri
  • Se over tykkelsen på kabler mellom dynamo og batteri, samt jordkabel mellom motor/batteri og chassis - en enkel måte å oppgradere bilens elsystem!
  • Overvei et ekstra batteri eller to

Å montere ekstra batteri er ikke så vanskelig som man kan tro og tiden det tar er en veldig vel spandert tid. Nedenfor illustrerer vi et eksempel på hvordan installasjonen kan se ut, samt hvilken tykkelse på strøm og jordkabel som anbefales.





Batteriet er en ekstremt viktig del av lydbygget. Alle batterier er ikke støpt i samme form, så se til å ha kvalitetsbatterier for hånden når det skal monteres.

Vi anbefaler å sjekke opp AGM-batterier som gir god balanse når det kommer til kvalitet og valuta for pengene. AGM er utviklet for å tåle flere sykluser enn andre batterier, og brukes ofte i biler med start/stop-system.

Det gir batteriet bedre forutsetninger for å brukes til billyd, der det ganske ofte kommer store topper i forbruket. Det er også et lekkasjefritt batteri, som også er vedlikeholdsfritt - men vi anbefaler alltid å ha en batterilader av høy kvalitet for å sikkerhetsstille høy batteri helse med jevne mellomrom.

Skal du over 2000 eller 3000W RMS? Se da til å ha en real strømbank. Vi ser helst at du har minst et ekstra batteri. El systemet er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd, så se gjerne til å bytte ut dit primærbatteri samtidig og frigjør elsystemet fra eventuelle flaskehalser!

Det blir da også veldig viktig å se over det som kalles “The Big Three”: grøvre strømkabler mellom dynamo og batteri og nye jordingskabler mellom batteri samt motor og chassis. Dette blir i mange tilfeller en real oppdatering av elsystemet!

Batteri med heftig kvalitet!
Her hos BRL finner du et stadig voksende tilbud av batterier. Vi kan anbefale batterier fra følgende produsenter!

XS Power er en amerikansk produsent av batterier som tilbyr modeller som varierer i størrelse og ytelse. Noe som gjennomsyrer hele deres produktlinje er en ekstremt høy kvalitet og de har et helt eget testlaboratorium der alle batterier testes grundig og nøye.

Tyske Banner har laget batterier siden 1937. Batteriene lages i byen Linz-Leonding og deres fabrikk er en av verdens mest moderne. Du finner Banners utmerkede batterier i stort antall ulike kjøretøy ute på veiene - BMW, Audi, Porsche og Volvo er kunder hos Banner!

Amerikanske Optima er eksperter på kraftige batterier. Deres Yellowtop-batterier er (blant mye annet) robuste - faktum er at batteriene er 15 ganger mer kraftige enn mange andre batterier på markedet, det selvsagte valget til et frekt bassbygg kanskje?

Varta er ekstremt store på markedet - det er kanskje ikke så merkelig, med tanke på deres utrolige ekspertise innenfor området. Vi kan anbefale deres Silver Dynamic AGM-batterier, som tilbyr uslåelig ytelse og er et utmerket valg som ekstra batteri til biler med høye energikrav!


Kondensator - Ekstra skyts!
En kondensator gir den lille boosten som kreves ved ekstremt høye effekttopper! Den kan aldri erstatte et bedre batteri - eller en bra strømbank, men kommer se til at din forsterker alltid har rikelig med strøm. på BRLelectronics.no tilbyr vi selvsagt kondensatorer som egner seg bra til formålet. Vi kan sterkt anbefale denne 1 farads kondensatoren fra GAS som er av skikkelig høy kvalitet!

Kommentarer

1 Kommentar
#1
Dan Pierre Hansen
Hva med lithium batteri?
Kan jeg ha det bak med subben?
Den07 april kl.08:10
Write comment:
Navn:
E-postadresse (publiseres ikke):
Oppgi kode: g4Cusr (anti-spam)
 Bloggmeny
Logg inn